понеделник, 2 ноември 2009 г.

Игуменът на Троянския манастир - Теодосий обвинен в дискриминация

Чете ли българският клир Библията и съблюдава ли какво пише в нея?





Комисията за защита от дискриминация е образувала преписка срещу дискриминационно отношение от страна на игумена на Троянския манастир - Теодосий. Тя е образувана по жалба на 20-годишния Петър Кичашки.
Троянският игумен беше обвинен в грубо отношение към група туристи-инвалиди от Холандия и България, отишли на посещение в Троянския манастир. Случката се разигра през лятото на миналата година. За нея сигнализира единият от потърпевшите - 20-годишният Петър Кичашки от Видин. Тогава той разказа, че игуменът ги е гонил с бастун от обителта, наричал ги е наказани от бога и е им забранил да стъпват в храма.
Източник: Дарик

Най-вероятно тази случка е вярна. За това говорят големия брой свидетели, а и ние си знаем отношението на повечето клирици и особено някои монаси с власт към християните. Това обаче показва и други страшни факти отнасящи се за българската църква. Не само сред християните, но и сред духовенството цари средновековна неграмотност.

Ако преди векове хората не са имали възможност да притежават Библия, да получават други богословски знания или не са разполагали с време за това, то днес нямаме оправдание. Имаме няколко превода на библията на български език и светата книга е достъпна на много други езици, ако искаме да направим допълнителни съпоставки.

Чувал съм често хората да казват, че някой е получил "божие наказание". Всъщност на нас не ни е дадено да знаем божиите дела. Дали това, което се случва на човек е божие наказание, божие изпитание или милост. В евангелието от Иоан в глава 5 се разказва за слепородения, когото Христос излекува. Може би няма по-красноречив текст от този и думите на фарисеите към прогледналия слепец "34. Отговориха му и рекоха: ти цял в грехове си роден, и ти ли нас учиш? И го изпъдиха вън." Съпоставката между техните думи и това, което Иисус казва в началото на главата в отговор на учениците си:

1. И като минаваше, видя един човек, сляп от рождение.
2. Учениците Му Го попитаха и казваха: Рави, кой е съгрешил, тоя или родителите му, за да се роди сляп?
3. Иисус отговори: нито тоя е съгрешил, нито родителите му, но това биде, за да се явят делата Божии върху му.

Нека да не взимаме божиите дела в собствените си ръце и да съдим кой е грешен и кой не. Всички ще умрем и ще възкръснем - някои за вечен живот, а някои за осъждане. До тогава нека да помним следните думи от края на същата глава: "41. Иисус им рече: да бяхте били слепи, не щяхте да имате грях; но сега казвате, че виждате, затова грехът ви остава."


Blogspot Template by Isnaini Dot Com. Powered by Blogger and Supported by Doocu.Com - Free PDF upload and share