вторник, 1 декември 2009 г.

Няма да празнуваме Рождество Христово през 2010 година

В синода на БПЦ с патриарх Максим е внесено предложение за поредна промяна в календара. Този път след опита за ограничаване на дните, в които ще бъде разрешено извършването на венчавки се променят датите за честване на празниците. Нов стил... стар стил... Григориански календар, Юлиански календар...

Какво значение има датата, след като Христос не се е родил на Рождество Христово? Това, което знаем, че се е родил преди около 2010 години +/- няколко години свързани с грешки при летоброенето, различни пресмятания и т.н. Датата на която се празнува Рождество Христово е определена като на годишните цикли е придадена християнска символика. В случая става въпрос за зимното слънцестоене, което е на 22 Декември. То не е на 25-ти Декември, когато се празнува рождество.

При условие, че вече веднъж е сменена датата - няколко поколения са израстнали с новата дата какъв е смисъла да се променя? За различните хора е различен, но колкото и да ни убеждават той не е свързан с каноните, не е свързан и със същността на вярата, не е свързан с тайнствата... Не е свързан с нищо. Свързан е единствено с целите на някои хора за унищожение на християнството, чрез разделяне на християните. Свързан е с личните цели на някои владици за патриаршеска корона. Такъв пример е един от вносителите на предложението - пловдивският митрополит Николай. С това предложение той търси подкрепата на руската църква, след като в България вече е получил подкрепата (и не само) на големи бизнесмени и партийни лидери.

Неудобства свързани с промяната на календара: Един от проблемите, който монасите и владиците трудно ще разберат е изместването на поста. Причината е, че за едните спазването му не е трудно, а другите просто не го спазват. За обикновените християни обаче стоят въпроси като как ще се празнува Нова година? Ако всички сред нас бяха християни и спазваха постите - това няма да е проблем. Дори и да не спазват целия пост много християни желаят да се причастят на коледа. Тук възникват отново проблемите касаещи не само физическия, но и духовния пост - Нова година се пада през последната седмица на поста.

Светски проблеми -  България е традиционно християнска държава. Това обвързва националните празници и почивните дни с празниците от православния календар. Промяната в този календар автоматично ще рефлектира върху почивните дни, датите за отпуски, ученическите ваканции, университетските ваканции, времето за провеждане на сесии и т.н. По този начин едно недообмислено решение на група владици може да доведе до значителен хаос както в църковния живот, така и в светския.

Ако това решение бъде взето тази година Рождество Христово ще се празнува на 25-ти декември, следващата година няма да се отбележи, а датата на празнуване ще е 6-ти Януари 2011г.
Старостилците няма да си присъединят към БПЦ. Синодът на Инокентий вероятно ще реши да остане по новия стар календар. Вероятно ще се появят и нови старостилци, които ще отбелязват празниците по настоящия календар.

 В крайна сметка се оказва, че отново негативите са на лице и дори са фрапиращи. Ползи няма - подобно на решението за ограничаване на дните за сключване на църковен брак. А що се отнася до причините - те отнова са абсолютно неясни. Явно владиците се опитват или да унищожат църквата или просто да привлекат внимание към себе си. Ако първото - Господ си знае работата - за 2000 години не е позволил църквата да бъде унищожена. Ако е второто - има много по-добри начини, от които дори да има практически резултат!


Blogspot Template by Isnaini Dot Com. Powered by Blogger and Supported by Doocu.Com - Free PDF upload and share