вторник, 27 октомври 2009 г.

Да забраним венчавките!

Чух, че се забраняват венчавките в събота... но също така и в петък, сряда, вторник, четвъртък. Мислех си, че това е нелепо хрумване на синода на Максим, публикувано в жълт вестник. Оказва се обаче, че това не е слух, не е просто идея, а решение на синода, срещу която никой не се опита да протестира.


Това решение обаче е непълно и според мен трябва да се съобразят с предложението на един приятел и да го разширят:
"Всъщност аз очаквах да махнат неделята - неделя е деня на Възкресението - деня на нашия Господ - така че този ден трябва да е отделен за него - как така ще се венчават хората... Как ще се подготвиш за венчавка, а ще отидеш сутринта на църква? А да не говорим после, че ще си консумират първата брачна нощ (бля)."


Имайки предвид безпочвените аргументи за "консумация" на първата брачна нощ, преди ден за пост, "денят на мъртвите" или други абсурдни аргументи, които ще се появят, трябва да се запитаме - лошо нещо ли е бракът? Какво казва Библията по въпроса?

Първото чудо, което Христос извършва е на сватбата в Кана Галилейска. Според много изследователи на новя завет - това не е случайно. С това си действие Христос благославя брака като чисто и свято нещо. Незнам защо някои хора се опитват да го изкарат като нещо долно и мръсно. Днес, когато все по-малко хора решават да сключат брак е най-неподходящото време да се налагат забрани и ограничения. Точно обратното трябва да се говори повече по въпроса, да се разяснява на младите и дори да се улеснява сключването на брак. Идеята за първата брачна нощ като нещо нечисто, което не трябва да се прави в навечерието на пости... та нали в посланието до евретие се казва, че "брачното легло е чисто” (Евреи 13:4) Този въпрос се обезсмисля от един друг факт - първата брачна нощ в днешно време почти винаги се случва доста преди брака. Не е ли това повод вместо да се налагат поредните забрани, които никой няма да спази да се разясни на християните повече за брака и брачния живот? Макар че да се слуша за брака и семейството от монаси не е най-добрият съвет.

Чест прави на Двери на православието, че повдигнаха въпроса и разработват цяла рубрика - Църквата и тайнството венчание с цел да разяснят за същността на венчанието и абсурдността на решението на синода.


Blogspot Template by Isnaini Dot Com. Powered by Blogger and Supported by Doocu.Com - Free PDF upload and share